29 Kasım 2022 Salı

İDRAK AĞACI

Eğer bir Tanrı varsa, O'nu, yaratımını algılayabildiğiniz kadar bilebilirsiniz. Bu yüzden Tanrı'yı tanımak, varlıklar aracılığıyla meydana getirilen yaratımını anlamakla mümkündür. Sevgi, ancak idrak ağacının dallarına tırmanabildiğinde genişleyebilir ve göğe yaklaşabilir. Dolayısıyla idrakin artması, varlığın kendisiyle birlikte deneyimleyen Tanrı'yı tanımasının da anahtarıdır. Bu içsel bir keşif ve kendini gerçekleştirme sürecidir. O'nu hala korku dolu, baskıcı, cezalandıran ve kısıtlı dar anlayışlarda aramak; İbrahim'in kırdığı putlara tapınmaya eş değerdir. Üst realiteye geçiş, varlığın sorgulayarak, saf ve şartsız düşünce modelini içselleştirmesi ile mümkün olabilir. En yüksek dinin, aklınız ve sezgilerinizle eriştiğiniz en yüksek anlayışta olduğunu ve ancak idrak etmenin hakiki mutluluğu getirebileceğini anlamak gerekir.

Kendinize varlık ve yaratım hakkında sorular yöneltebildiğiniz ve içtenlikle, egolarınızı bir kenara bırakarak onları cevapladığınızda gelişim sağlayabilirsiniz. İlerleme, kendi sınırlarını ve hareket biçimini varlık kendisi belirlemeye başladığında mümkün olabilir. Bunların, uzun zamandır sormaktan ve cevaplamaktan korktuğumuz sorular olması muhtemeldir:

Tanrı nedir?

Neden korkuyor ve endişe duyuyorum?

Hareket ve düşüncemi şekillendiren din anlayışım sorgulamaya dayanıyor mu?

Yanımda duran ve bana benzemeyen varlığı yargılamaya hakkım var mı?

Yüreğim neden birisini koşulsuz sevemeyecek ve onu affedemeyecek kadar katı?

Neden bilgiyle değil, genel geçer söylentilerle yapıcı değil, yıkıcı eylemler içerisindeyim?

Realiteye hakim miyim? yoksa onun duygusal tesir alanında sürüklenerek enerjimi mi tüketiyorum?

Bu sorular elbette daha da türetilebilir. Duru ve kalıplara sıkışmamış bir zihinle, yüreğimizin sesini dinleyerek bazı sorulara cevap bulmaya çalışmak; idraklenmenin, ruhsal genişlemenin, özümüzde yer alan Tanrı'ya yaklaşmanın ve onu tanımanın yegane yoludur. Yüksek bilince ve vicdani değerlere bu sayede ulaşılabilir. 

Eğer bir Tanrı varsa, O'nun farkına varmamız; ona inanmanızdan çok daha fazla değerlidir.


Burak Cömertler


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

REENKARNASYON

 Enkarnasyon şuur değişimidir. Reenkarnasyon ise bir gezegen devresinin öğretim süreçlerini tamamlayabilmek için geçirilen sıralı enkarnasyo...