29 Mart 2023 Çarşamba

DÖNÜŞÜM

Çok okumak, bilgiyi yüklenmek ya da hakikatleri arayıp bulmak bir kimsenin dönüşümünü sağlayamaz. Etki altında kalmamış bir zihnin, saf ve duru gözlem biçimleriyle, bu unsurlara, bilgiye ya da hadiseye farkındalıkla odaklanması ve düşünme süreçleri geçirmesi dönüşümünü sağlar. Birçoğumuz farkında bile olmadan türlü dogma anlayışların yönlendirmesiyle hareket ve düşüncelerimizi biçimlendiririz. Şartlanma budur. Bu sorgulanmamış anlayışlar, irade göstermesine bağlı olarak zamana, harekete, yani madde illüzyonuna bağımlı olan varlığın; kendisini içinde bulunduğu ana çekebilmesiyle dönüştürülebilir. Anda kalarak dikkatle gözlem yapabilmek realitenin tüm çıplaklığıyla algılanmasına ve üzerinde hakimiyet kurulmasını sağlar. Hareketten bağımsız olduğu için çaba gerektirmeksizin oluş halinde gerçekleşir.

Bir kimsenin kendisinin farkına varabilmesi, zihninin ne kadar çok yönlendirici dış tesirin etkisi altında olduğunu geniş bir biçimde algılayabilmesine bağlıdır. Bu öğeler tek tek odaklanarak dikkatle çözümlendiği ve bu yolla tesir altında kalmadan, kendi yaşayış biçimlerini ortaya koyabildiği oranda, varlık şahsiyet sahibi ve idrakli olabilir. Bir din öğretisi, kitap bilgisi ya da toplumsal kalıbın himayesinde hareketlerini biçimlendiren varlığın fark etmesi gereken şey kendisinin özgün bir birey olmadığıdır. Bu kalıplar varlık adına varlığın hareketlerini biçimlendirirler ve algısını sınırlandırırlar. Yükselen bilincin varlık nazarındaki gösterimi dışsal bir etki, tesir ya da şartlandırıcı kalıbın etkisinde kalmadan, kendi içsel yönlenme ve düşünme mekanizmasını vicdanıyla oluşturabilmesindedir. Bu sayede ideal deneyimleyen, gözleyen ve tecrübe ettiklerini süzgeçten geçirerek içselleştirebilen biri haline gelebilir. Dönüşümün ve realite geçişinin sırrı idrakli olmaktan geçer. Evrim hızı bu şekilde varlığın kendisini giderek daha çok bilebilmesiyle artar. 

Bilginin ya da hakikatin dönüştürücü tesiri ya varlık tarafından hazmedilerek üst tekamül basamaklarına tırmanmak için kullanılır ya da bilgi o varlığı zaman döngülerinin içinde amaçsızca sürükler. Birinde realiteye insan hakim olur, diğerinde realite insana hakim olur. Bu ince farkı anlayan insana gelişim basamaklarının kapıları bir bir açılır.


Burak Cömertler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

REENKARNASYON

 Enkarnasyon şuur değişimidir. Reenkarnasyon ise bir gezegen devresinin öğretim süreçlerini tamamlayabilmek için geçirilen sıralı enkarnasyo...